Quan:
07/05/2023 tot el dia
2023-05-07T00:00:00+02:00
2023-05-08T00:00:00+02:00
Contacte:
Oriol Massó

La caiguda de Barcelona, el 26 de gener de 1939, anunciava el final de la Guerra Civil i l’inici d’un èxode de milers de persones que buscarien refugi a l’altra banda de la frontera amb França. Els camins de la retirada buscaven els passos més fàcilment transitables i segurs. Així entre gener i febrer milers de soldats i famílies van travessar els punts fronterers -El Pertús, la Guingueta d’Ix a la Cerdanya i Portbou-, molts d’aquests camins van col·lapsar-se ràpidament i els refugiats van cercar d’altres passos. Un d’aquests passos va ser el coll d’Ares (1.513 m) que connecta el Ripollès amb el Vallespir, i les poblacions de Camprodon i Molló amb la veïna Prats de Molló, a l’altra banda de la frontera. L’actual carretera de coll d’Ares encara no existia.

El 27 de gener, un dia després de la caiguda de Barcelona, les duanes franceses van interceptar tres homes a les muntanyes de Prats de Molló. Era l’anunci de les més de 90.000 persones que, en els quinze dies següents, travessarien el coll d’Ares, una xifra impressionant per a un indret tan recòndit i sense carreteres. El dia 13 de febrer les tropes franquistes van arribar al coll d’Ares, lúltim lloc de Catalunya que van ocupar i aquest pas va ser tancat.

Conscients del seu valor històric i testimonial, els ajuntaments de Molló, al Ripollès, i de Prats de Molló, al Vallespir, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona, han recuperat, senyalitzat i documentat el camí de la Retirada que va passar pel coll d’Ares i que va unir les dues poblacions, amb un vincle de solidaritat que no s’oblida.

El recorregut del camí és una oportunitat per conèixer i evocar el que va significar aquell èxode, però també per fer un trajecte de gran bellesa, que uneix les valls de Camprodon i el Vallespir, amb gran vistes sobre el Costabona, el Canigó, el Comanegra i, més lluny, les Alberes. El camí està ben senyalitzat, amb marques grogues a la part catalaa i amb pals senyalitzadors a la part francesa. A més, a la part catalana hi ha diversos plafons explicatius del context històric. El camí que seguirem és gaire el mateix que quasi be cent mil d’exiliats van seguir ara fa 84 anys i mentre caminem anirem fent parades per explicar els punts més significatius de la ruta.

SORTIDA EN AUTOCAR

Hora  i lloc de trobada: 07 h a Fabra i Puig.

Distància: 14 km Desnivell: +550/ -600 m

Temps total: 5 h sense comptar aturades.

Dinar i esmorzar:  de carmanyola. Porteu aigua doncs serà difícil trobar-ne durant la caminada.

Preus: Soci: 25 € Soci virtual: 35 € No soci: 40 €

Organitza: Oriol Massó