Les Salines és el massís que separa el Vallespir de l’Alt Empordà més occidental. Estripat pel gel i els llamps, recull una rica toponímia que descriu la seva fesomia, Puig de les Pedrisses, Roc de Fraussa, Roc del Pou, Roc de la Campana, Roc de la Sentinella, Rocacorba de Baix, Roca Cinta, Puig de les Roques, Puig de la Quera (roca en català antic) i a l’altre costat de la carena, La Gran Roca, Roc del Corb, Roc del Pou de Neu o Roc del Castellàs.

Però no ens esverem abans d’hora que la caminada que ens espera diumenge és més plàcida que tècnica i més entretinguda que exposada, i ens durà, sempre arran de carena, per dos camins d’anada i tornada, quasi paral·lels i a cada vessant de muntanya. Així doncs, i si el dia acompanya, gaudirem d’un matí de sol i vistes llunyanes tot encadenant cims i d’una tarda amb la companyia del verd silenci de les fagedes vallespirenques.

Ben esmorzats a l’antiga Unión Massanetense, Sociedad de Socorros Mútuos y Protectora de los Pobres, marxarem cap al punt de sortida al Santuari de les Salines a 1084 m. Des d’allà assolirem el Puig de les Pedrisses a 1330 m amb una sobtada però curta pujada. Baixarem al Coll dels Pous a 1.239 m, per tornar-nos a enfilar per un bosc fins al sostre comarcal i punt culminant de la sortida, el Moixer a 1.450 m. A partir d’aquí, tot serà un suau pujar i baixar, fins al Roc de la Campana a 1.438 m.

Des d’allà, refarem uns metres el camí fins al Coll de sant Martí, un bon lloc per descansar i dinar. Els més desesperats podem escurçar el temps d’aquesta parada, acostant-nos a un últim mirador, el Roc de la Sentinella.

Retornarem al Santuari de les Salines a l’obac del massís, sobre la traça del GR10 que travessa el Pirineu pel nord, i per aquests paratges, una densa i silenciosa fageda.

El bestiar es reunia als plans al voltant del santuari amb el delit per llepar els blocs de sal que hi escampaven els ramaders d’abans. Recollim la dada, però per acabar la nostra sortida, fem millor retrobant-nos a la terrassa de la Unión, amb delits més adients per uns assedegats excursionistes com nosaltres. Fins diumenge, amics!

Itinerari: del Puig de les Pedrisses al Roc de Frausa. Sortida des del santuari de les Salines, sobre Maçanet de Cabrenys.
Recorregut: 8,50 km
Desnivell: +474 m, -157 m
Dificultat: fàcil, amb pujades i baixades d’un màxim de 250 m
Durada: 6 h
Esmorzar: entre 2 i 3/4 de 9, al Bar La Pau, a la Plaça de la Vila de Maçanet de Cabrenys. Es prega puntualitat per poder marxar a 2/4 de 10 al punt de sortida, al Santuari de les Salines (a 13km de bona pista des de Maçanet)
Dinar: de carmanyola
Trobada: 3/4 de 7 de l’estació de Fabra i Puig. Si voleu marxar plegats de Barcelona, heu de comptar amb 2 h de viatge (si els peatges ens ho permeten!)

INSCRIPCIÓ EN AQUEST ENLLAÇ