Quan:
10/03/2024 tot el dia
2024-03-10T00:00:00+01:00
2024-03-11T00:00:00+01:00
Contacte:
Antoni Alcalà

Ruta que, tot caminant per bonics paisatges, amb bones vistes, ens permetrà conèixer una part del passat miner del Ripollès.

El patrimoni miner forma part de la memòria històrica de la comarca del Ripollès, és un testimoni del desenvolupament tècnic i industrial d’èpoques passades i indispensable per entendre la realitat present del nostre territori. Els anys d’explotació minera van marcar el territori i la vida social dels habitants i van deixar un ric patrimoni.

Ruta: Ventolà – Font de Can Paloca – Mines de can Paloca, un petit complex miner compost per algunes galeries i explotacions a cel obert. S’hi extreia ferro i, parcialment, arsènic i or. Formen part de les vint-i-sis explotacions conegudes a les valls de Ribes, de les quals només de quatre se n’extreien òxids de ferro, que abastaven les fargues de Planoles, Ventolà i Campdevànol. Es va començar a explotar a començaments del segle XVI, en el moment més important de la farga catalana al Ripollès.
Passem un petit i bonic conjunt de masies per arribar les mines de ferro o meners de can Possoms. Els meners, zones on es trobava aquest filó, eren explotacions petites i per a ús local, a cel obert o amb alguna galeria. Es van començar a explotar el 1904, tot i que podrien tenir un origen anterior (possiblement al segle XVI, també).
– Batet és un petit nucli de cases que va sorgir cap al segle XVII o XVIII. Té una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme (un bell exemple d’arquitectura popular).
– Mina Gerona, d’arsènic de principis del segle XX, té una boca d’accés i tres galeries en forma de forca.
– Mina Fernanda, també d’arsènic i de finals del XIX, són les restes d’una antiga casa minera o el rentador, que comunicava amb les galeries i on podrem veure, també, una escombrera.
L’arsènic o els seus derivats eren o van ser usats, entre altres, com a conservant de la fusta (ús majoritari actual), material semiconductor, pigment, en pirotècnia, decolorant en la fabricació del vidre, per usos terapèutics, insecticida, herbicida… i verí, ja que no té sabor tot i que fa olor d’all.
Arribada a Ventolà.

Llargada: 11,200 km Desnivell: +-450 m Temps: 5 h 30′ a 6 h amb visites i dinar.

Dinar: De carmanyola
Hora i lloc d’esmorzar: 08:30 h al bar GUSI a Ribes de Freser. Bar Gusi

Un cop acabats, agafarem el cotxe per dirigir-nos a Ventolà (12 minuts) on començarà la caminada. Ventolà

Preus: Soci: 0€ Soci virtual: 10€ No soci: 15€

Organitza: Toni Alcalà

INSCRIPCIONS EN AQUEST ENLLAÇ