Quan:
15/03/2023 tot el dia
2023-03-15T00:00:00+01:00
2023-03-16T00:00:00+01:00
Contacte:
Dolors Florensa

El pròxim 15 de març anirem a visitar l’Edifici històric de la Universitat de Barcelona.
El 1837 va començar el procés de trasllat de la universitat a Barcelona. Un cop suprimida la de Cervera, el 1842 s’inaugurà la nova universitat, ja amb el nom d’Universitat de Barcelona, que durant segle i mig seria l’única en funcionament a Catalunya.
La primera seu de la Universitat de Barcelona fou el convent del Carme, al carrer del Carme, a l’altura del carrer del Doctor Dou. La situació de l’edifici, en mal estat de conservació arran la bullanga de 1835, aconsellava la construcció d’una nova seu.
L’arquitecte Elies Rogent va rebre l’encàrrec de bastir la nova seu, al nou Eixample, però a tocar de la ciutat antiga. Aquest edifici, avui conegut com a Edifici Històric, començà de ser bastit el 1863 (moment en què es comptava entre les primeres edificacions del nou barri), i fou acabat el 1893. Les classes començaren a fer-s’hi ja el 1871, tot i que la inauguració oficial es produí el
1874.
A la nova seu central s’impartien classes de totes les matèries, llevat de les de medicina, que es feien a l’Hospital de la Santa Creu des del 1842 fins que, el 1905, passaren al nou Hospital Clínic.
El 1932, en aplicació de l’Estatut de Núria, el govern de la República Espanyola conferí autonomia pròpia a la universitat, que passà a anomenar-se Universitat Autònoma de Barcelona (no s’ha de confondre amb l’actual Universitat Autònoma, creada com a institució independent de la Universitat de Barcelona l’any 1968).
Aquella autonomia de la universitat de la República fou derogada amb l’arribada de Franco al poder l’any 1939. El franquisme fou un període en el qual la universitat passà per una profunda crisi intel·lectual, causada per la pèrdua d’una gran part del professorat que es va haver d’exiliar o que va ser depurat i substituït per professionals (no sempre competents) elegits sovint amb criteris ideològics.
A les darreries del franquisme hi hagué força conflictivitat estudiantil, que demanava millores en el sistema polític i educatiu. La UB fou l’única institució universitària de Catalunya i les Illes Balears, fins que el 1968 nasqué la Universitat Autònoma i posteriorment s’inicià un procés de segregació que no s’acabà fins a la dècada de 1990 i que ha originat la resta d’universitats catalanes i també la Universitat de les Illes Balears. Durant els anys 50 es posà en marxa un procés d’expansió que va conduir a ampliar la universitat (fins aleshores reduïda a l’edifici històric de la plaça de la Universitat): es va començar a construir el campus de Pedralbes (el 1957, any que s’hi instal·là la Facultat de Farmàcia, la primera d’aquell nou campus), i després els de Sants, Bellvitge i Mundet.
Ens explicaran més coses tot visitant el vestíbul, les escales nobles, el claustre de ciències, paranimf i torre del rellotge.
Durada de la visita: 1 h 30 aproximadament.
Trobada: a les 11 h davant de la porta principal. Gran Via 585

Preu: 5€/soci10€/soci virtual; 15€/no soci

INSCRIPCIONS EN AQUEST ENLLAÇ