Quan:
15/11/2023 tot el dia
2023-11-15T00:00:00+01:00
2023-11-16T00:00:00+01:00
Contacte:
Josep-Maria Llorens

Ens aproparem a l’arquitectura i al seu urbanisme en un itinerari històric, on podrem copsar l’evolució de Sant Andreu de Palomar, un municipi rural i fariner que es va desenvolupar a partir de finals del s. XIX amb l’activitat industrial fins ben entrada la segona meitat del s. XX. I que avui, segueix en transformació per l’arribada de l’AVE i per la reconversió dels espais militars i fabrils en macro projectes urbanístics.
Un relat urbà iniciat per les famílies que van aixecar infinitat de cases, on els artesans satisfeien tant les necessitats pròpies com les de les 160 masies existents, dedicades al secà i als conreus de regadiu prop del riu Besòs i a banda i banda del Rec Comtal. Amb el Carrer Gran enmig de tot, artèria entre el nucli de Palomar a muntanya i el de Sant Andreu a l’est. Finalitzant l’expansió amb les manufactures d’unes 150 fàbriques i els treballadors corresponents.
Té un patrimoni d’extensa memòria iniciat quan la romanitat, per ser lloc de pas entre el Vallès i Bàrcino, per que en el 1640 durant la Guerra dels Segadors el Sant Crist de l’església, va ser convertit en l’estendard de la sega revoltada contra les tropes castellanes, convertint-se en bullidor camperol i posteriorment esdevingué obrer, a l’emergir aquesta nova classe popular en un dels focus de la industrialització de Catalunya.

DATA: 15 de NOVEMBRE
DURADA: TRES HORES
DESNIVELL: +/- 16,40 m. segons MAPA TOPOGRÀFIC de l’ICGC
COM ARRIBAR-HI: METRO L1 estació de SANT ANDREU, sortida PLAÇA ORFILA

TROBADA: A les 10:00 h. en la PLAÇA d’ORFILA, a tocar la boca del metro
FINALITZACIÓ: En el complex de la Fabra i Coats, on a qui l’interessi podrà dinar i després visitar acompanyat per l’organitzador el Centre d’Art Contemporani, sense sortir del recinte
OPCIONAL: Servei de RESTAURANT des d’uns 15 € a l’ATENEU L’HARMONIA
INSCRIPCIÓ PASSEJADA + RESTAURANT: Fins dijous 9 de NOVEMBRE
INSCRIPCIÓ només PASSEJADA: Fins dilluns 13 de NOVEMBRE

Preu: 0 €/soci;  5 €/soci virtual; 10 €/no soci

ORGANITZADOR: JOSEP-MARIA LLORENS

INSCRIPCIONS EN AQUEST ENLLAÇ