RECORDATORI:

Aquest diumenge 26 de gener és la sortida camins i paisatges a Sant Salvador i La Bòfia (Baix Berguedà).

Caminada molt completa, entre camps, pinedes, alzinars i rouredes. Passarem per l’ermita de Sant Climent, ens enfilarem al cim de Sant Salvador (amb molt bones vistes), entrarem a una cova, petita però bufona… (La Bòfia), i si les pluges acompanyen, per un gorg i un parell de bonics salts d’aigua.

Sortim pel camí ral d’Espunyola molt poc tros, fins a arribar a un gorg petit però ben bonic, a la riera de Clarà. A partir d’aquí, deixem el camí ral i ens comencem a enfilar cap a Sant Salvador.

Pujada i més pujada, entre pinedes, alzinars i alguns roures. En algun tram, puja en força. Dues vegades passem pel costat del torrent dels Emprius de caval, normalment, modest.
Arribem a l’altiplà de Torneula i el camí se suavitza una mica, puja i baixa però de forma més amable, fins a arribar a Sant Salvador. Al caire d’un cingle les vistes són molt boniques… si tenim un dia clar.

Tot seguit baixem cap al segon “objectiu” del dia: la Bòfia (de Torneula). Un nom curiós que, imagino, com passa amb les bores, deu ser una altra manera d’anomenar les coves, almenys en aquesta zona (hi ha més bòfies a prop). La visitem. És de dimensions modestes, només fa vint-i-sis metres de llarg, però ben bonica. Al fons hi ha una petita bassa que li dóna un aspecte ben particular. No hi ha moltes concrecions, però les que hi ha són ben maques. Ens hi passarem una estoneta fent fotos.

El camí, tot seguit, baixa en picat. Una mica abans d’Espunyola arribo a la plana i deixo enrere pinedes i alzinars per passejar, ara, entre camps de conreu.

Pel camí, seguint el camí ramader, les dues últimes parades, passem per davant del mas dels Quatre Vents, del segle XVII, ben quadrat i amb una torre de defensa. Una mica més enllà, Sant Climent de l’Espunyola, d’origen romànic tot i que amb grans modificacions posteriors (especialment del segle XVIII).

Itinerari: L’Espunyola, Riera de Clarà, Els Emprius, La Bòfia, Sant Salvador, Can Cots, L’Espunyola.
Recorregut: 10,3 km (circular. S’inicia a L’Espunyola)
Desnivell: ± 600 m
Durada: 5 h (amb parades)
Dificultat: mitjana
Esmorzar: 8.30 h a L’Espunyola, al bar Cal Parera a peu de carretera km. 136,5 de la C-26
Dinar: de carmanyola
Trobada: 7 h a Fabra i Puig

INSCRIPCIONS EN AQUEST ENLLAÇ